W dzisiejszych czasach niemalże każdy producent cukierków ma swoją wariację na temat krówek. Nie ma w tym nic dziwnego — wszak to chyba najbardziej rozpoznawalne przez Polaków cukierki. Tradycyjna krówka przyrządzana jest z mleka, cukru i masła, czasem z dodatkiem śmietanki. Niestety jednak, aby zdążyć z produkcją i ciąć koszty, jednocześnie tworząc jak największą ilość produktu, producenci często podejmują decyzję o zastąpieniu tradycyjnych składników tych słodyczy zamiennikami. Co zatem mają w składzie sklepowe cukierki krówki?

Zamiennik Cukru

Choć większość firm nie decyduje się na wyłączenie ze składu krówki cukru, niektóre z nich zamiast tego tradycyjnego składnika stawiają na różnego rodzaju zamienniki. Najpopularniejszym z nich, nie tylko w krówkach, ale i w wielu innych produktach, jest syrop glukozowo-fruktozowy. Proces otrzymywania tego składnika jest dość skomplikowany, ponieważ najpierw należy wytworzyć odpowiednią ilość skrobi kukurydzianej, a następnie przerobić ją na syrop. Dla wielu firm jest to jednak mimo wszystko tańszy, a więc w kontekście masowej produkcji lepszy zamienniku cukru.

Rzeczywiście, cukierki krówki, do których przyrządzenia wykorzystano syrop glukozowo-fruktozowy zamiast cukru teoretycznie nie tracą nic ze swojego smaku. Niestety, stają się jednak przez to dużo bardziej niezdrowe. Krówka cukierek, do którego przyrządzenia wykorzystano ten syrop, staje się o wiele bardziej kaloryczny, jego nadmierne spożycie może też przyczyniać się do powstania złogów cholesterolu.

Zamiennik mleka

Współcześnie coraz częściej zamiast tradycyjnego mleka stosuje się jego zamiennik w postaci mleka w proszku, które otrzymuje się przez odparowanie tradycyjnego mleka. Niestety, w ten sposób mleko traci wiele cennych składników, korzystnie wpływających na nasz organizm.

Jeszcze gorzej sprawa ma się w przypadku wykorzystywania sztucznych aromatów mlecznych — nie mają one bowiem żadnych dobrych właściwości, a na dodatek w przypadku takich cukierków ewidentna jest różnica w smaku.

Zamiennik masła

Masło jest tym składnikiem, dzięki któremu krówka cukierek uzyskuje swoją gęstość i konsystencję. Niestety, coraz więcej firm decyduje się na zastąpienie masła bardziej opłacalnymi z punktu widzenia producenta tłuszczami roślinnymi. Okazuje się jednak, że zbyt duża konsumpcja takich tłuszczów może doprowadzić do pogorszenia koncentracji i pamięci, a nawet do chorób serca. Często to tłuszcze roślinne są także przyczyną tego, że krówki, zamiast się ciągnąć, kruszą się w ustach.