Niezmiennie od lat krówki są najpopularniejszymi cukierkami w naszym kraju. To taki cukierniczy klasyk, który sprawdzi się jako mały upominek dołączony do zamówień klientów, jak również będzie stanowić świetną słodką przekąskę na weselach, komuniach i różnych innych imprezach. Krówki producent oferuje te popularne cukierki w wielu wariantach. Tylko co wybrać?

Typ konsystencji – ciągnąca vs krucha

Pod względem struktury krówki dzielimy na dwie grupy – charakterystyczne ciągutki i klasyczne kruche. Warto wiedzieć, że tworzy się je w nieco inny sposób. Metoda produkcji może być dokładnie ta sama, ale te, które mają być kruche, muszą trochę dłużej poleżeć, zanim trafią na stół i zostaną spożyte.

Uniwersalna propozycja to krówka o tylko delikatnie ciągnącej się konsystencji, która zachowa pewien poziom kruchości. Dzięki temu nie będzie przyklejać się do zębów i zakamarków jamy ustnej, co dla niektórych może być jednak dość uciążliwe.

Dobry skład = prosty skład

Krówki są naprawdę prostymi cukierkami, tak więc ich skład jest wyzbyty z jakichś zbędnych dodatków. Bazuje na trzech bardzo prostych substancjach – mleku, cukrze i margarynie. Aby cukierki osiągnęły idealną lekko kruchą strukturę, często wzbogaca się je syropem ziemniaczanym, a na koniec uzupełnia dodatkami, które mają zapewnić im wybrany smak i aromat.

Najważniejsze jest to, by Krówka cukierki rzeczywiście były wykonane z prawdziwego mleka. Niektórzy producenci stosują różne jego zamienniki, przede wszystkim najtańsze oleje roślinne, które nie są niestety zbyt wartościowe i mogą poważnie obniżyć ostateczną jakość produktu.

Różne smaki do wyboru

Krówka cukierki w najbardziej tradycyjnej wersji są po prostu mleczne. Za sprawą dodania różnych substancji można jednak zapewnić im zupełnie inne walory smakowe. Tak też się dzieje, dzięki czemu dziś klienci mogą dosłownie przebierać w różnych niezwykłych wersjach tych popularnych łakoci.

Do wyboru są więc m.in. krówki czekoladowe bądź kakaowe, karmelowe i toffi, śmietankowe, orzechowe, kokosowe oraz sezamowe. Krówki producent zawsze ma swój własny sposób na stworzenie idealnych łakoci. Niektóre cukierki są nawet wzbogacane owocami czy maleńkimi kawałeczkami różnych orzeszków.